25.9.2024

Viime viikolla Kittilän kaivoksella järjestettiin laaja kolmipäiväinen pelastusharjoitus, johon osallistui Lapin pelastuslaitoksen henkilöstöä ja noin 150 kaivoksen työntekijää. Harjoitus oli osa ulkoista pelastussuunnitelmaa, jonka viranomainen laatii suuronnettomuusvaaran aiheuttaviin kohteisiin.

Ensimmäisen päivän harjoitus toteutettiin pelaamalla onnettomuusskenaariota virtuaalisesti eri toimijoiden kesken. Sen tavoitteena oli testata kaivoksen sisäistä pelastussuunnitelmaa, ensitoimenpiteitä ja evakuointia sekä viestinnän toimivuutta. Harjoituksessa keskityttiin erityisesti kaivoksen johtoryhmän ja pelastusryhmän toiminta- ja viestintävalmiuden harjoitteluun.

Kaivospäällikkö ja kaivoksen teollisuuspalokunnan päällikkö Matias Suomela kertoo, että harjoitus sujui hyvin ja tavoitteet täyttyivät. ”Teollisuuspalokunnassamme on noin 50 jäsentä, jotka toimivat siinä muun työnsä ohessa. Harjoittelemme säännöllisesti, noin kerran kuussa, jotta valmius vastata erilaisiin hätätätilanteisiin pysyy korkealla.”

Kahtena seuraavana päivänä 14 jäsentä Lapin pelastuslaitoksen arktisesta pelastusjoukkueesta pääsi harjoittelemaan köysi- ja sortumapelastusta kaivosolosuhteissa. Kaivoksen henkilöstö oli tässä harjoituksessa avustavassa roolissa toimien oppaina ja autonkuljettajina.

“Yhteistyö pelastusviranomaisen kanssa on erittäin tärkeää. Se ei ainoastaan paranna omaa valmiuttamme, vaan myös antaa pelastusviranomaiselle arvokasta tietoa ja kokemusta kaivosympäristössä toimimisesta”, kaivoksen johtaja Mikko Keränen toteaa. ”Yhteiset harjoitukset auttavat parantamaan toimintaa ja oppimaan uutta. Olemme myös iloisia siitä, että pystymme tarjoamaan Lapin pelastuslaitokselle mahdollisuuksia harjoitteluun, joiden oppia voidaan hyödyntää kaivoksen ulkopuolellakin.”

Harjoituksen johtajana toiminut Lapin pelastuslaitoksen palomestari Ville Rankinen kertoo, että ulkoisen pelastussuunnitelman täytäntöönpanoa harjoitellaan kolmen vuoden välein. Tämän vuoden UPS-harjoitus oli ensimmäinen, jossa keskityttiin maan alla tapahtuvan onnettomuuden toimenpiteisiin. Rankinen korostaa, että harjoituksen suunnittelu ja toteutus ovat monisäikeisiä ja vaativat tiivistä yhteistyötä kaivoksen ja pelastuslaitoksen välillä. Harjoituksen suunnitteluvaiheessa kaivokseen kävi tutustumassa noin 50 henkeä pelastuslaitokselta ja lähikuntien sopimuspalokunnista.

Kittilän kaivoksen ulkoinen pelastussuunnitelma päivitetään harjoitusten pohjalta kuluvan syksyn aikana. “Tällaiset harjoitukset ovat äärimmäisen tärkeitä. Niissä saadaan esiin mahdollisia kehityskohteita ja uusia toimintamalleja sekä voidaan jakaa tietoa puolin ja toisin. On hyvä, että suunnitelmat ja yhteystiedot saadaan päivitettyä ajan tasalle, koska kaivosalue kehittyy ja kasvaa koko ajan. Jos jotain sattuu, niin toiminta on aina sujuvampaa, kun on suunniteltu ja harjoiteltu ennakkoon,” Rankinen muistuttaa.