4.7.2024

Olemme tänä vuonna palkanneet joukkoomme 58 kesätyöntekijää, jotka työskentelevät Kittilän kaivoksen osastoilla ja malminetsinnässä eri mittaisissa työsuhteissa. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijat Sami Luusua ja Hannu Kenttälä työskentelevät kuluvan kesän kaivoksen turvallisuustiimissä, Hannu jo toista kertaa.

Lukion jälkeen Hannu työskenteli viisi vuotta Securitaksella, mutta haki opiskelemaan turvallisuusalaa saadakseen laajempaa näkemystä alasta ja sen vaihtoehdoista. ”Erikoistumismahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon. On palo- ja pelastustoimintaa, viranomaispuolta, kyberturvallisuutta, riskienhallintaa”, hän sanoo.Kaksi nuorta kesätyöntekijää kaivoksen suojavarusteissa kaivoksen pihalla.

Sami hakeutui alalle kaverinsa ehdotuksesta. Kun ala monine mahdollisuuksineen tuli opintojen myötä tulla tutuksi, se alkoi kiinnostaa todella. Molemmat kertovat voineensa hyödyntää oppimaansa teoriaa muun muassa riskienhallinnassa, turvallisuusjohtamisessa ja erilaisten menetelmien soveltamisessa.

Samin ja Hannun työtehtävät ovat sisältäneet muun muassa kemikaaliturvallisuuteen liittyviä asioita, turvallisuusohjeistusten ja muun materiaalin päivittämistä, turvallisuuskierroksia, nostoapuvälineiden tarkastuksia ja aluevalvontaa.

”Olen oppinut tekemään muistiinpanoja ja aikatauluja”, Sami naurahtaa ja lisää: ”Turvallisuuskierrokset ovat olleet minulle uusi juttu, ja niiden avulla olen alkanut harjaantua näkemään asioita uusin silmin”. Hannu puolestaan kertoo perehtyneensä paloturvallisuuteen ja oppineensa uutta tiimin riskienhallintakokouksissa. ”On ollut hienoa huomata, miten ammattilaiset osaavat ottaa pienetkin yksityiskohdat huomioon. Omat näkökulmat ovat laajentuneet”, hän sanoo.

Molemmat näkevät itsensä tulevaisuudessa työskentelemässä teollisuuden parissa. Juuriltaan kittiläläisinä he mielellään palaisivat opintojen jälkeen pohjoiseen. Syyskuun alussa Sami ja Hannu jatkavat opiskeluaan Savonlinnassa, mutta ehkäpä heidän valmistuttuaan turvallisuusalan tradenomeiksi tapaamme jälleen Kittilän kaivoksella.