13.12.2019

Lapin pelastuslaitoksen korkealla työskentelyn ryhmä harjoitteli Kittilän kaivoksella lokakuussa jo toista kertaa tänä vuonna, aurinkoisessa alkutalven säässä. Ensimmäinen kerta oli maaliskuussa, jolloin ryhmä harjoitteli yhdessä kaivoksemme henkilöstön kanssa pelastamista maanalaisen kaivoksen hätäpoistumiskuilusta köysipelastusmenetelmällä.

Lokakuun harjoituksessa kymmenen henkilön ryhmä tutustui torninosturiin ja liukuvalulauttaan, joita käytettiin kaivoksen nostotornin rakentamisessa. Lähes 100-metrinen nostotorni on kaivoskuilun yläpuolinen, maan päällä oleva osa, jonka liukuvalutyö valmistui marraskuun alussa.

Koska pelastusharjoitusta ei voitu toteuttaa nostotornin työmaa-alueella, ryhmä harjoitteli vedenkäsittelylaitoksellamme pelastustekniikoita, joita sovelletaan pelastettaessa ihmisiä torninosturista ja muista sen kaltaisista rakenteista.

Korkealla työskentelyn ryhmään kuuluu useita jäseniä myös paikalliselta pelastuslaitokselta Kittilästä. Kaksi korkealla työskentelyn ryhmän jäsenistä, jotka kuuluvat Kittilän VPK:hon, työskentelee Kittilän kaivoksella.

”On todella tärkeää, että opittuja taitoja pidetään yllä, kehitetään säännöllisillä harjoituksilla ja tutustutaan erityiskohteisiin etukäteen. Tämä on suureksi avuksi mahdollisessa pelastustoiminnassa”, sanoo kuiluprojektin turvallisuuskoordinaattori Jani Jauhojärvi. Jani on myös Kittilän VPK:n päällikkö.

Klikkaa tästä ja katso kuvia harjoituksesta Facebook-sivultamme!