Kesäharjoittelijat poseeraavat metsätaustan edessä. Vasemmalla Lilja Ojala, joka on pukeutunut toimistovaatteisiin. Oikealla Nella Hietanen, jolla on yllään kirkkaan oranssi työtakki ja sininen kypärä.

Ympäristöosastolla kesäharjoittelijoiden tehtävissä yhdistyvät toimisto- ja kenttätyö. Vasemmalla Lilja Ojala ja oikealla Nella Hietanen.

8.6.2021

Kittilän kaivos tarjoaa laajasti eri alojen opiskelijoille kesätyö- ja -harjoittelumahdollisuuksia joka vuosi. Tänä kesänä Agnico Eagle Finlandilla työskentelee yhteensä noin 70 kesätyöntekijää. Ympäristöosastollamme työskentelee kesän ajan kaksi harjoittelijaa: Nella Hietanen ja Lilja Ojala. Molemmille heistä oli tärkeää löytää kesäksi oman alan kesätyöpaikka ja päästä samalla oppimaan kaivostoimintaan liittyvistä ympäristöasioista.

”Halusin kovasti työllistyä omalle alalle, vaikka opinnoista onkin takana vasta ensimmäinen vuosi. Kaivostoimintaa ei sivuttu opinnoissa vielä kauheasti, joten on kiinnostavaa päästä oppimaan täällä uutta ja työskentelemään ympäristön hyväksi”, ympäristötekniikkaa Oulun yliopistossa opiskeleva Nella kertoo.

Itä-Suomen yliopistossa ympäristötieteitä opiskelevalle Lilja Ojalalle kesä on jo toinen perättäinen Kittilässä. Kuopiolaislähtöinen Lilja viihtyi edellisenä kesänä kaivoksella hyvin, ja tämän kesän pääasiallisena työtehtävänään hän edistää kaivoksen kanssa yhteistyössä toteutettavaa pro gradu -tutkielmaa. Liljalle kesätöiden pohjoinen sijainti on enemmän mahdollisuus kuin haaste.

”Koen positiivisena asiana sen, että on mahdollisuus asua muutama kuukausi toisella paikkakunnalla. Se lisää paljon ammatillista itseluottamusta, kun huomaa, että pärjää muuallakin kuin tutuissa piireissä”, Lilja pohtii.

Molemmat kesäharjoittelijat kiittelevät kovasti kaivoksen ystävällistä ja hyvää työilmapiiriä.

”Vaikka oman nimen perässä lukeekin harjoittelija, niin silti täällä olet yksi työntekijä muiden joukossa ja tasavertaisessa asemassa. Täällä annetaan harjoittelijoillekin vastuuta ja sopivan haastavia työtehtäviä”, Lilja kertoo.

Ympäristöosaston kesäharjoittelijoiden työtehtäviin sisältyvät esimerkiksi ympäristön tilan seurantaan liittyvät asiat, raportointi yhtiön sisäisesti ja viranomaisille sekä vaihtelevia työtehtäviä kaivosalueen maastossa.

Myös Nella on kokenut olonsa tervetulleeksi työyhteisössä ja rohkaisee reippaasti hakemaan kesätöihin heti ensimmäisenkin opintovuoden jälkeen: ”Ei tarvitse pelätä hakemista! Kaikkea ei tarvitse osata valmiiksi. Riittää, että on kiinnostunut ja innokas oppimaan”.

 

Teksti ja kuva: Essi Erkkilä