13.12.2021

Intohimo hiihtämiseen syttyi jo varhain, kun Elmeri Helander starttasi ensimmäistä kertaa numerolappu rinnassaan viisivuotiaana Siitosen Hippo-hiihdoissa Kittilässä. Tukemamme nuoren urheilijan tavoitteet ovat kirkkaat ja korkealla, mutta lajissa parasta on yhdessä tekeminen ja uudet ystävät ympäri maailmaa. 

14-vuotias Elmeri on harjoitellut hiihtoa varten tavoitteellisesti jo useamman vuoden ajan. Hän kilpailee molemmissa hiihtotyyleissä ja harjoittelu eri tyylien välillä jakautuu melko lailla tasan. ”Vapaa on mieluisampi tyyli, mutta perinteinen on kuitenkin ehkä se vahvempi tyyli”, hän pohdiskelee. 

Hiihto on aina ollut Elmerin ykköslaji, mutta harjoittelu sisältää monipuolisesti eri lajeja, kuten rullahiihtoa, juoksua ja pyöräilyä. Harjoituksiin lähdetään Helandereiden perheessä usein parikin kertaa päivässä. ”Tähän asti harjoitustunteja on tullut vuodessa noin 520, mutta nyt uuden valmentajan avustuksella pyrimme kasvattamaan harjoittelun määrää 580 vuosittaiseen tuntiin”, isä Sami Helander kertoo.

Mieleenpainuvimpia hetkiä Elmerin hiihtouralla ovat olleet onnistuneet suoritukset. ”Koululiikuntaliiton epävirallisten SM-kisojen 2. ja 3. sija ovat jääneet erityisesti mieleen” hän kertoo. Nuoren urheilijan tavoitteet hiihtouralle ovat selkeät. ”Tavoitteena on päästä maajoukkueeseen ja voittaa SM-kulta. Matkalla ja tyylillä ei ole niin väliä, kunhan kulta tulisi”, Elmeri kertoo hymyillen.

Mitalit ja palkinnot ovat kuitenkin vain yksi osa harrastusta. Hiihto on jo vienyt Helandereiden perheen ulkomaille saakka, ja kisareissut Norjaan sekä Ruotsiin ovat olleet koko perheelle mukavia kokemuksia. Hiihdon yhteisöllisyys huokuu koko perheestä, ja se on Elmerillekin tärkeä asia. ”Parasta hiihtämisessä on, kun pääsee treenaamaan kavereiden kanssa ja saa uusia ystäviä”, nuori urheilulupaus summaa.

Olemme ylpeitä saadessamme tukea Elmeriä hänen tavoitteissaan ja toivotamme menestystä alkaneelle hiihtokaudelle!

Teksti: Essi Erkkilä
Kuva: Elmeri Helanderin kotialbumi