29.10.2019

Agnico Eagle -palkinnon 2019 sai kolmen opettajan ryhmä Lyckselestä Västerbottenista Pohjois-Ruotsista – Thorbjörn Grahn, Jan-Åke Unée ja Eric Sjölund (joka suruksemme menehtyi aiemmin tänä vuonna) – heidän vahvasta kiinnostuksestaan ja uskostaan ja jatkuvasta malminetsintätyöstä, joka johti Fäbolidenin kultaesiintymän löytämiseen 1992 ja Svartlidenin kultakaivoksen perustamiseen 1994.

Svartlidenin kaivos oli toiminnassa vuodesta 2005 vuoteen 2015, ja Fäbolidenin esiintymää arvioidaan parhaillaan koekaivostoiminnalla. Molemmat esiintymät sijaitsevat Västerbottenin ”kultalinjalla” Pohjois-Ruotsissa. Thorbjörnin, Jan-Åken ja Ericin työn kautta alue sai enemmän huomiota malminetsintä- ja kaivossektorilta. Nämä kolme opettajaa sanoivat vuonna 2002 ruotsalaisessa Dagens Nyheter -lehdessä olleensa ”sitkeitä, itsepäisiä, individualisteja ja pahuksen onnekkaita”.

Thorbjörnin, Jan-Åken and Ericin intohimo mineraalien jahtaamiseen juontaa juurensa vuosien taakse. Eric Sjölund alkoi etsiä mineraaleja 1980-luvun alkupuolella ja 1988 hän yhdisti voimansa Jan-Åke Unéen ja Thorbjörn Grahnin kanssa ja muodosti Lappland Mineral HB:n.

Yli 15 vuoden ajan he viettivät viikonloppunsa ja kesälomansa kentällä hakkujensa, suurennuslasiensa ja kompassiensa kanssa ja kuluttivat loppuun lukemattomia saapaspareja kultaa etsiessään. He kävivät kursseja ja lähettivät yli 100 kivinäytettä jokaisen kesän päätteeksi. He tekivät lisätöitä metsätyömiehinä maksaakseen kivinäytteittensä analyysit. Vuosikausiin kukaan ei uskonut heidän kullanetsintätyöhönsä.

Lopulta vuonna 1992 heidän ponnistelunsa palkittiin, kun he löysivät näkyvää kultaa paljastumasta, jonka kultapitoisuudeksi ilmeni 11 g kultaa tonnissa.

Lämpimät onnittelumme tälle äärimmäisen sinnikkäälle kullanetsijätiimille!

—————————-

Agnico Eagle -palkinto jaetaan joka toinen vuosi ryhmälle tai yksilölle, joka on tehnyt merkittävää työtä kullanetsinnässä tai kultakaivosteollisuuden ja kultamalmin rikastuksen kehittämisessä Suomessa, Ruotsissa tai Norjassa. Palkinto jaetaan Fennoscandian Exploration and Mining -konferenssissa Suomessa.

Palkinto annetaan tunnustuksena kultalöydöstä, joka on johtanut kaivostoimintaan, tutkimustoiminnasta uusien malminetsintämenetelmien ja -konseptien kehittämiseksi, uusien malminlouhintainnovaatioiden kehittämisestä tai uusien metallurgisten menetelmien kehittämisestä kultamalmien rikastuksessa.

Palkintosumma on 10 000 euron arvoinen stipendi. Palkinnon saajan valitsee viisijäseninen neuvosto, joka koostuu malminetsinnän, louhinnan ja rikastuksen asiantuntijoista.

Tätä ennen Agnico Eagle -palkinnon ovat saaneet

Pasi Eilu 2011
Esa Sandberg 2013
Reijo Anttonen 2015
Heikki Niskavaara 2017.