22-vuotias kittiläläinen Janita Kaunismaa työskentelee Kittilän kaivoksen kesätyöntekijänä jo viidettä kertaa. ”Tänä vuonna aloitin jo toukokuun alussa”, Lahden ammattikorkeakoulussa fysioterapeutiksi opiskeleva Janita kertoo.

Janita työskentelee varastolla, joka on tuttu työpaikka jo aiemmilta vuosilta. ”Yhtenä kesänä tein töitä myös hallintopuolella, ja autonkuljettajanakin olen ollut. Kuljetin ihmisiä ja lounasruokaa maanalaiseen kaivokseen. Olihan se aluksi jännää, kun tien molemmilla reunoilla on vastassa kiviseinä”, Janita naurahtaa.

”Minusta on aina ollut mukava tulla takaisin, kun on tutut ihmiset ja tuttu ympäristö. Olen saanut arvokasta työkokemusta, oppinut tiimityöskentelyä ja sosiaalisia taitoja, jotka ovat tärkeitä kaikissa töissä. Oman ammatinkin kannalta on ollut hyvä tutustua kaivosympäristöön ja erilaisiin työtehtäviin täällä”, tuleva fysioterapeutti kertoo.

Janita suunnittelee valmistuvansa ensi jouluna tai viimeistään varhain ensi keväänä. Opinnäytetyön hän tekee Kittilän kaivokselle. Tavoitteena on laatia kypärää käyttäville työntekijöille liikuntaohje, jonka avulla voidaan ehkäistä ennalta niskan rasitustiloja.

Kesällä 2019 Agnico Eagle Finland työllisti

  • 20 lukiosta, ammattikoulusta ja ammattikorkeakoulusta valmistunutta
  • 32 ammattikoulussa,ammattikorkeakoulussa jayliopistossa opiskelevaa
  • 20 nuorta, joista osa alle 18-vuotiaita
  • 72 kesätyöntekijää yhteensä