23. 4.2020

Perustimme Kittilän kaivoksen yhteistyöryhmän syksyllä 2013 kanavaksi, jonka tarkoituksena on kehittää vuorovaikutusta kaivoksemme ja sen sidosryhmien välillä ja siten edistää rinnakkaineloamme ympäröivän yhteisön kanssa. Tällöin sidosryhmämme oppivat paremmin tuntemaan toimintaamme ja saavat tietoa suunnitelmistamme. Samalla sidosryhmien edustajilla on mahdollisuus esittää meille kysymyksiään ja huolenaiheitaan, jolloin voimme yhdessä etsiä niille ratkaisuja.

Yhteistyöryhmä kokoontuu 2 – 3 vuodessa. Tällä hetkellä ryhmässä on lähes 30 jäsentä muun muassa Kittilän kunnasta, Kideve Elinkeinopalveluista, Visit Levistä, Kuivasalmen paliskunnasta, kaivoksemme naapurikylistä ja Kittilän Luonto ry:stä. Kokouksiin voidaan kutsua myös ryhmän ulkopuolisia asiantuntijoita esittelemään sidosryhmiä kiinnostavia asioita ja teemoja.

”Yhteistyöryhmän toiminta on myönteistä, koska se kokoaa kunnan, kaivoksen ja yhteistyökumppaneiden edustajat yhteen ja mahdollistaa tarvittavan vuoropuhelun, tiedonkulun ja ajankohtaisen tiedon eri osapuolille”, toteaa Kittilän kunnan vt. kunnanjohtaja Antti Jämsén.

Pidimme yhteistyöryhmän historian 20. kokouksen poikkeuksellisesti verkossa MS Teams -sovelluksen avulla 20. huhtikuuta. Tunnin mittaiseen kokoukseen osallistui peräti 18 ryhmän jäsentä.

Tavalliseen tapaan kaivoksen johtaja Tommi Kankkunen kertoi ajankohtaisista kuulumisistamme ja ympäristöpäällikkö Jaakko Saukkoriipi antoi katsauksen kaivoksen ympäristöasioista, niihin liittyvistä suunnitelmista sekä luvitustilanteesta. Henkilöstöjohtaja Kaisa Saarijärvi kertoi kaivoksemme toimenpiteistä koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Lopuksi keskustelimme muun muassa Kittilän koronatilanteesta ja kestoaiheestamme Köngäs-Hanhimaa-tien kunnostushankkeesta.

Karkkilassa asuva Lintulan kylän edustaja Mauri Toivola, joka viettää paljon aikaa entisellä kotipaikallaan Lintulassa, pitää yhteistyöryhmää hyvänä ja tarpeellisena tiedonvälityskanavana. ”Yhteistyöryhmän kokouksissa saa tietoa kaivoksen nykyhetkestä ja tulevaisuuden suunnitelmista. Välitän tietoa eteenpäin niille, joilla on loma-asunto Lintulassa ja jotka eivät muuten pysyisi ajan tasalla”, Mauri sanoo. ”Yleensä matkustan täältä Lintulaan, jotta pääsen kokouksiin, mutta nyt koronan takia minun ikäisteni on pysyttävä kotosalla.” Kokoukseen osallistuminen onnistui kuitenkin vaivattomasti 1100 kilometrin päästäkin!

Päätimme pitää luvitusasioihin liittyvän katsauksen kesäkuussa ja seuraavan varsinaisen kokouksen elokuussa. Toivottavasti pääsemme silloin jo tapaamaan toisiamme ihan kasvotusten!