14.5.2020

Palkkaamme tänäkin vuonna Kittilän kaivokselle kymmeniä kesätyöntekijöitä ja -harjoittelijoita. Suurin osa heistä aloittaa työnsä touko- ja kesäkuun alussa. Viime viikolla aloittaneista kolme työskentelee tulevan kesän kahdessa laboratoriossamme.

Laboratorioissamme työskentelee yhteensä 16 laboratorioalan ammattilaista. Analyysilaboratoriossa tutkitaan eri alkuaineiden pitoisuuksia näytteistä, jotka tulevat rikastusprosessista ja geologiselta tiimiltämme, sekä erilaisia ympäristönäytteitä. Metallurgisen laboratorion laborantit taas esikäsittelevät rikastusprosessin näytteitä analyysilaboratoriota varten ja tekevät tutkimustyötä metallurgeille.

Essi Korpi on opiskellut kaksi vuotta Tampereen ammattikorkeakoulussa valmistuakseen laboratorioinsinööriksi. Hän suorittaa opintoihinsa kuuluvan yhdeksän viikon harjoittelun kaivoksemme analyysilaboratoriossa, ja muu aika on normaalia kesätyötä elokuun loppuun saakka.

”Nyt on vasta toinen työpäivä menossa ja paljon uutta asiaa on jo tullut”, Essi toteaa. Viime kesänä hänen kesätyönsä oli Tampereella Valmetin tehtaalla puristinhuovan valmistuksessa.

”Tältä kesältä odotan, että saan paremman käsityksen laboratoriotyöstä ja opin tuntemaan laboratoriolaitteita ja tulkitsemaan analyysituloksia”, Essi toivoo. Valmistuttuaan hän haluaisi työskennellä laboratorion esimiestehtävässä jossakin pohjoisessa. Sekä teollisuus- että sairaalaympäristö olisivat Essille mieluisia työpaikkoja.

Päivi Ylitalo on suorittanut laboratorioalan perustutkinnon ammattiopisto Lappiassa ja valmistunut juuri laborantiksi. Hän iloitsee kesätyöpaikastaan kaivoksemme analyysilaboratoriossa ja kertoo toivovansa työn jatkuvan vielä syyskuun jälkeenkin.

”Laboratoriotyössä minua viehättää tutkiminen ja käsillä tekeminen. Halusin Kittilän kaivokselle kesätyöhön, koska täällä laboratoriossa työ on monipuolista”, Päivi sanoo. Hän kertoo olleensa työharjoittelussa Rovaniemellä Eurofins Ahmalla, jonne Kittilän kaivoskin lähettää vesinäytteitä analysoitavaksi.

”Minusta on kiva päästä soveltamaan koulussa oppimiani asioita ja kehittämään taitojani”, Päivi sanoo. Hänellä on myös agrologin tutkinto, ja unelmatyöpaikassaan hän haluaisi yhdistää luonnonvaroihin liittyvän osaamisensa laboratorioalaan.

Maarit Välimaalla on jo pitkä ja monipuolinen kokemus työelämästä ja tradenominkin tutkinto suoritettuna. Nyt hän on uuden edessä aloittaessaan laboranttikoulutusta Kemissä. Koronavirustilanne sekoitti opetusta, ja niinpä Maaritin opiskelu alkaakin poikkeuksellisesti työharjoittelulla metallurgisessa laboratoriossamme. ”Minulle oli lottovoitto päästä tänne kesätöihin! Aion imeä täältä kaiken mahdollisen tiedon, mitä vain voin saada”, Maarit suunnittelee.

Maaritin puoliso on toiminut Kittilän kaivoksella erilaisissa määräaikaisissa tehtävissä. ”Isäni ja äitini ovat työskennelleet LKAB:n kaivoksella Kiirunassa, samoin veljeni ja hänen lapsensa. Myös 17-vuotias esikoiseni hakee kaivoskouluun, joten perheessämme on pitkät perinteet työskentelystä kaivosalalla.”

Toivotamme Essille, Päiville ja Maaritille ja kaikille muille kesätyöntekijöillemme antoisia ja turvallisia työpäiviä kaivoksellamme!