13.3.2020

Nyt se on alkanut, nimittäin Kittilän kaivoksen joukkueen valmistautuminen kansainväliseen kaivospelastuskilpailuun West Virginiassa Yhdysvalloissa. Ensimmäinen International Mine Rescue Competition -kilpailu pidettiin vuonna 1999, ja se järjestetään joka toinen vuosi vaihdellen eri maissa. Kustakin maasta voi osallistua enintään kaksi joukkuetta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun mukana on suomalainen kaivospelastustiimi.

Joukkueen kahdeksan jäsenen valmistautuminen kisaan alkoi toden teolla tällä viikolla Agnico Eaglen terveys- ja turvallisuusjohtaja Norman Ladouceurin johdolla. Mukana oli myös terveys- ja turvallisuuspäällikkö Gérald MacDonald.

”Joukkueen jäsenet ovat käyneet läpi täydellisen terveystarkastuksen. Heidän valinnassaan oli tärkeää, että he ovat täysin koulutettuja maanalaisen kaivoksen pelastajia, jotka hallitsevat hyvin niin ensiavun kuin tulipalon sammutuksenkin”, Norman kertoi.

Harjoituskauden alkaessa joukkue sai kolmen päivän tehostartin, jonka aikana heidän kisavalmiutensa kasvoi jo huimasti. Norman antoi joukkueelle ja heidän valmentajalleen turvallisuuskoordinaattori Jani Jauhojärvelle ohjeet, joiden mukaan joukkue harjoittelee sekä teoriaa että käytännön työtä seuraavat viisi kuukautta. Elokuussa Norman tulee Kittilän vetämään viimeiset harjoitukset ennen kilpailua, joka on 12. – 19. syyskuuta.

”Tähtäimessä on voitto, tottakai, mutta lopullinen tavoitteemme on tämän valmennuksen kautta nostaa entisestään pelastusorganisaatiomme valmiutta ja osaamista”, rohkaisi kaivososaston päällikkö Matias Suomela tiimiä.

”On mukava olla mukana tässä joukkueessa, ja meille kaikille on suuri kunnia saada edustaa Kittilän kaivosta ja Suomea tässä kilpailussa. Treenaamme täysillä ja pyrimme tietysti parhaaseen mahdolliseen tulokseen”, sanoi työnjohtaja Matti Imponen.

Kesken viimeistä koulutuspäivää kilpailujoukkueemme sai viranomaisilta pyynnön avustaa kaivoksen lähellä sattuneen rakennuspalon sammuttamisessa. Palo sammutettiin ja joukkue palasi takaisin Normanin koulutustilaisuuteen.

Lue täältä lisää kaivospelastuskilpailusta: http://imrc2020.com/