28.1.2019

Torstaina 17. tammikuuta Lapin Pelastuslaitokselta tuli Kittilän kaivoksen pelastusryhmälle pyyntö lähteä sammuttamaan asuintalon tulipaloa läheiseen kylään noin 20 kilometrin päähän kaivokselta. Kymmenen minuutin kuluttua hälytyksestä kaivoksen pelastusryhmä oli jo paloautossaan valmiina lähtemään palopaikalle.

Sammutustöihin osallistui Kittilän kaivoksen pelastusryhmän lisäksi pelastusyksiköitä Kittilästä ja Leviltä. Palo saatiin sammutettua eikä se levinnyt muihin rakennuksiin.

”Haluan välittää apua tarvinneiden puolesta suuret kiitokset kaivoksen pelastusryhmälle”, sanoo Kittilän palopäällikkö Jorma Ojala Lapin Pelastuslaitokselta. ”Kaivoksen osallistuminen on tietysti suuri apu meille, mutta kaikkein tärkeintä nopea avun saanti on sille, joka sitä tuskaisena odottaa.”

Kaivososaston turvallisuuskoordinaattori Jani Jauhojärvi kertoo, että kaivokselta lähdetään mielellään viranomaisen pyynnöstä pelastustehtäviin aina kun se on mahdollista. ”Onnettomuuspaikalle on tärkeää saada apu nopeasti, ja Lapin etäisyyksillä se voi joskus kestää”, Jani jatkaa. ”Meillä pelastusryhmäläisillä auttaminen on veressä, ja on hienoa, että olemme saaneet kaivoksella suuren määrän ihmisiä mukaan tähän toimintaan.” Kaivoksen maanlaiseen ja maanpäälliseen pelastusorganisaatioon kuuluu tällä hetkellä noin 80 henkeä.

”Meillä ja Pelastuslaitoksella on erittäin läheiset välit, joten yhteistyö toimii todella hyvin”, Jani Jauhojärvi kuvailee. ”Harjoittelemme säännöllisesti yhdessä ja Pelastuslaitoksen ja ensihoidon työntekijät tutustuvat alueeseemme. Teollisuuslaitokset ovat aina erityiskohteita, ja rakentamisen myötä kaivosalueemme muuttuu jatkuvasti.”

Kittilän kaivoksen pelastusryhmäläisistä monet toimivat aktiivisesti vapaaehtoisissa palokunnissa Kittilässä ja muissa Lapin kunnissa. ”Siitä on paljon hyötyä molemmin puolin”, sanoo Jani Jauhojärvi, joka on myös Kittilän Vapaaehtoisen Palokunnan päällikkö.

Jorma Ojala kertoo, että kaivoksen pelastusryhmä oli auttamassa myös pari viikkoa aiemmin liikenneonnettomuudessa. ”Kaivokset sijaitsevat usein alueilla, joilla ei ole muuta toimintaa. Kittilässä kaivos tuo monen muun asian lisäksi myös turvallisuutta, mikä valitettavasti usein unohdetaan. Meillä on vuosien varrella ollut tehtäviä, joissa Kittilän kaivoksen pelastusryhmän apu on ollut korvaamatonta. En osaa valita riittävän hyviä sanoja kiittääkseni siitä”, Jorma Ojala sanoo.