16.9.2020
Rovaniemeläisen tutkimusassistentti Jorma Valkaman kiinnostus kiviin heräsi jo varhain – eivätkä kivet ole jättäneet miestä rauhaan vieläkään.
Valkaman vanhemmat harrastivat aikanaan kiven keräilyä aktiivisesti. Kiinnostuksen kiviin sytytti erityisesti Valkaman isän lahjaksi saama uvaroviittinäyte, joka oli Outokummusta löydettyä harvinaista, vihreää granaattimineraalia. ”Silloin minulla alkoi kytemään ajatus, että kivet voivat olla yhtä kauniita kuin kasvimaailmakin”, hän sanoo. Valkama oli tuolloin noin 10-vuotias.
Tietämys kivien maailmasta alkoi kasvaa, kun Valkamalle tarjottiin malmikoiraa koulutettavaksi. ”Kouluttajan tulee tuntea kivet ja mineraalit, joten aloin opiskelemaan aihepiiriä toden teolla”, Valkama kertoo.
”Vuonna 1979 näin kollegan kivikokoelman, jossa oli 300–400 kiveä. Hän oli kiillottanut osan niistä ja kun ne näin, niin ajattelin että onpa mahtavaa. Siitä lähtien olen aktiivisesti vapaa-ajalla tehnyt maastoretkiä ja kerännyt kiviä.”
Valkama kertoo keränneensä kivinäytteitä koko Suomen alueelta ja ulkomailtakin. ”Nykyään keskityn Lapin korukiviin, koska tämäkin on niin laaja alue ja täällä on ihan tarpeeksi paikkoja missä kulkea”.
Yhtenä merkittävimmistä löydöistään Valkama pitää vuonna 1985 löytämäänsä Luoston ametistiesiintymää. Hän oli tuolloin kaivanut vaimonsa Sirpan kanssa Lampivaarassa viiden vuoden ajan. ”Olin harrastanut kivien keräämistä vasta joitakin vuosia, ja sellainen löytö kun jysähti, niin se antoi kyllä lisää intoa.”
Toinen, etenkin Kittilän kaivoksen kannalta tärkeä löytö oli Kiistalan Vuomajärven kultakivilöytö. Sen Valkama teki työkaverinsa kanssa Sodankylän ja Kiistalan välisen tien kunnostustyömaalta maaliskuussa 1986. Löytöä seuranneet tutkimukset johtivat Suurikuusikon kultaesiintymän jäljille. Kittilälehden syksyllä 2018 tekemän Valkaman haastattelun aiheesta voit lukea tästä.
Vuomajärven kultakivilöytö on osa Jorma Valkaman noin 40 vuoden aikana keräämää kivikokoelmaa, jonka Agnico Eagle Finland hankki omistukseensa viime vuonna. Kokoelma on esillä Kittilän kaivoksella, ja olemme esitelleet sitä myös kaivoksen avoimien ovien päivässä ja muissa tapahtumissa.
Agnico Eagle Finlandin malminetsintägeologi Pekka Kämäräinen arvioi kokoelmaa: ”Kokoelma on hieno läpileikkaus Lapin alueen korukivistä, kultamineralisaatioista ja muista mineraalinäytteistä. Näytteiden arvoa lisää se, että niiden löytöpaikat tiedetään. Kokoelmassa on näytteitä ympäri meidän työskentelyseutua ja siinä on myös näyte, joka johti Suurkuusikon esiintymän löytämiseen.”
Valkama kertoo saaneensa K. H. Renlundin säätiöltä kaksikin apurahaa kivinäytteiden etsintään. ”Erityisesti 1990-luvulla kivinäytteiden kerääminen oli suosittu harrastus, mutta kyllä edelleenkin GTK:lle lähetetään niin sanottuja kansannäytteitä tutkittaviksi”, hän kertoo.
Kivistä kiinnostuneille Jorma Valkama suosittelee Suomen korukivet -teosta. ”Se on uusin suomalaisista korukivistä tehty esittely ja siinä on todella upeat kuvat.” Myös internetistä löytyy tietoa geologiasta ja mineraaleista muun muassa Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n verkkosivuilta.
”Kiviä kannattaa etsiä uusista kaivannoista, joissa on käännetty maata, sieltä niitä löytyy helpoimmin. Kivien värit näkyvät hyvin sateen jälkeen, kun maa on kosteaa. Kosteasta kivestä saa käsityksen, millaiselta se näyttäisi hiottuna”, Valkama neuvoo.
Klikkaa tästä ja katso kuvia Valkaman kokoelman kauniista kivistä!
Leave A Comment