22.3.2019

Lapin pelastuslaitoksen korkealla työskentelyn erikoisryhmä kokoontui 17. maaliskuuta Kittilän kaivokselle tutustuakseen kaivoksen toimintaan ja laajennushankkeen erityiskohteisiin, kuten kuilutyömaahan. Kittilän kaivoksella on meneillään mittava investointihanke, jonka yhtenä osana kaivokselle rakennetaan 1040 metrin syvyyteen ulottuva kaivoskuilu.

Varsinainen käytännön harjoitus tehtiin maanalaisessa kaivoksessa tason S275 hätäpoistumiskuilulla. Siellä harjoiteltiin henkilön pelastamista hätäpoistumiskuilusta köysipelastusmenetelmällä hyödyntäen etupäässä kaivoksen pelastusryhmän kalustoa ja välineistöä. Harjoitukseen osallistui myös kaivoksen pelastusryhmän henkilöstöä.

Lapin pelastuslaitoksen korkealla työskentelyn ryhmä on vuonna 2017 aloitetun hiihtohissipelastamisen pilottihankkeen tulos. Ryhmä harjoittelee vuosittain vaativia köysityöskentelyä edellyttäviä pelastamistekniikoita. Ryhmä koostuu 11 jäsenestä, jotka ovat pelastuslaitoksen virka- ja sopimushenkilöstöä. Ryhmän jäsenet ovat Kolarista, Kittilästä ja Sodankylästä. Ryhmän vastuuhenkilönä toimii ylipalomies Risto Tolonen Tornion toimipaikasta.

Ylipalomies Risto Tolonen kiittää Agnico Eaglea harjoittelumahdollisuudesta: ”Harjoitus oli erittäin onnistunut ja korosti yhteistyön ja yhdessä harjoittelun tärkeyttä kaivoksen kaltaisessa erityisympäristössä.” Kittilän kaivoksen kaivososaston päällikkö Matias Suomela on myös tyytyväinen yhteiseen harjoitukseen, ja molemmat toteavat yhteistyön jatkuvuuden olevan tulevaisuudessakin erittäin tärkeää.