3.6.2022

Lapin keskussairaala on pohjoisessa ainoa paikka, jossa on tällä hetkellä saatavilla UVB-valohoitoa, ja hoitoon kuljetaankin eri puolilta Lappia pitkienkin matkojen takaa. UVB-valoa käytetään ihotautipotilaan hoitoon, ja hoito on monesti lyhytkestoista ja sitä tulisi antaa hoitojaksoissa. Tällöin lyhyenkin hoidon takia on kuljettava pitkä matka säännöllisesti Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle. Esimerkiksi Kittilässä valohoitolaitetta ei ole enää lainkaan, ja kun laitteisto on vanhentunut, ei uusia ole hankittu tilalle.

”Tämän johdosta syntyi ajatus siirrettävien valohoitolamppujen hankinnasta. Agnico Eagle Finland lahjoitti Lapin sairaanhoitopiirille varat valohoitolamppujen hankintaan, ja valohoitoa voi nyt saada myös Kittilässä ja koko Lapissa lähempänä potilasta”, sanoo henkilöstöjohtaja Kaisa Saarijärvi Agnico Eagle Finlandilta.

Saadulla lahjoituksella hankittiin neljä siirrettävää valohoitolamppua, jotka voidaan lainata potilaalle hoitojaksoja varten lähimpään terveyskeskukseen tai kotiin. Jokaiselle lampulle on tehty myös oma kuljetuslaatikko, joten laitteen kuljetus ja käsittely onnistuu kätevästi. Laitteiden käyttö opastetaan potilaalle.

”Nykyiset neljä lamppua ovat jatkuvassa käytössä, ja hankimme nyt neljä valohoitolamppua lisää. Lääkärin vastaanotolla kartoitetaan valohoidon tarve sekä annetaan jokaiselle potilaalle ohjeet lamppujen käytöstä”, kertoo osastonylilääkäri Anna Haarala Lapin keskussairaalasta.

”Laitteisto on monikäyttöinen, ja sen avulla voidaan hoitaa isompaa tai pienempää ihoaluetta kerrallaan. Hoitaja soittaa aina 1 – 2 viikon kuluttua tarkistussoiton ja tarkistaa, miten hoito on sujunut. Säännöllisen huollon avulla varmistetaan, että valohoitolaitteet palvelevat käytössä pitkään”, sanoo Lapin keskussairaalan apulaisosastonhoitaja Suvi Jurmu.