29.3.2021

Lauantaina 20. maaliskuuta ahkerat Parvajoen kunnostajat pitivät alueella talvitalkoot. Koronavirustilanteen vuoksi talkoiden osallistujamäärä oli rajattu kuuteen, ja koronaturvallisuus otettiin muutenkin huomioon työskenneltäessä.

Noin kuusi kuutiota kiveä kuljetettiin moottorikelkalla ja ahkioilla joen varteen, jossa materiaalista on tarkoitus rakentaa poikaskivikoita. Osa kivistä pudotettiin jo jokeen odottamaan ensi kesän talkoita. Kiviaines oli tavanomaista suurempaa aina noin 80-kiloisiin järkäleisiin saakka.

Taimenen kutu todennäköisesti onnistui viime syksynä

Viime syyskuussa talkoolaiset tarkkailivat taimenen kutupuuhia ja havaitsivat merkkejä siitä, että isohko emokala oli käynyt kutemassa soraikolla, jonka talkoolaiset tekivät viime kesänä. Kutukuopan koko oli noin 100 cm x 80 cm, mikä viittaa 1 – 2 kilon kokoiseen kalaan. Pienemmistä, noin 30 – 40 sentin mittaisista kutukaloista saatiin napattua valokuviakin.

Viime syksynä onnistunut kutu todennäköisesti tuo pieniä taimenenpoikasia alueelle. Tästä syystä on tärkeää rakentaa niille suojapaikkoja, joihin ne pääsevät piiloon saalistajilta ja kasvaakseen isommiksi. Kivikot toimivat pienille poikasille suojapaikan lisäksi myös syöntipaikkoina, koska kiven pinnat keräävät kaikenlaista pieneliöstöä ympärilleen.

Rauhaa kutupaikoille

Nyt joelle tuodut kivet kuljettiin vajaan sadan metrin alueelle kutupaikasta alavirran puolelle. Turva-etäisyys kutupaikkaan on noin 20 metriä, koska poikasten selviytymisen kannalta ovat menossa kriittiset hetket. Pienikin häiriö kutusoraikolla voi johtaa sen tuhoutumiseen ja poikasten menehtymiseen. Tästä syystä kutupaikan pohjasoria ei saa häiritä ennen kuin poikaset ovat kuoriutuneet ja lähteneet soraikolta.

Reilu kuutio kivistä nakeltiin uomaan jo nyt paikkaan, jossa niistä varmuudella ei ole poikasille häiriötä. Loput kivet asetellaan uomaan tulvan laskettua alkukesän aikana. ”Kaikki näyttää joella hyvältä ja työ jatkuu koronasta huolimatta. Odotukset ensi kesän ja uuden kalasukupolven suhteen ovat korkealla”, sanoi talvitalkoista raportoinut malminetsintägeologi Pekka Kämäräinen.

Suuri kiitos ahkerille ja sinnikkäille talkoolaisille – tällaista toimintaa on ilo tukea!

Lue aiemmat artikkelit Parvajoen kunnostushankkeesta täältä ja katso kuvia talvitalkoista Facebook-sivultamme napsauttamalla tästä.