5.8.2021

Agnico Eagle Finland tukee tänä vuonna kolmea eri paikallista kesätapahtumaa: Levi Arctic Challenge, Levi Outdoor Fest ja Levi Xtreme Triathlon. Pääsimme tutustumaan Outdoor Festin aktiviteettitarjontaan osallistumalla Luonnossa liikkujan ensiapukurssille, jota veti ensiapuhoitaja Janne Paksu.

Turvallisesti luontoon

Minkälaisia riskejä Lapin maastosta luonnossa liikkujalle löytyy? Miten nämä riskit tulee huomioida ennen luontoon lähtemistä? Miten paineside sidotaan oikeaoppisesti? Näitä ja monia muita kysymyksiä käsiteltiin Levi Outdoor Festin järjestämällä Luonnossa liikkujan ensiapukurssilla perjantaiaamuna 23.7. Kouluttajana toimi ensiapuhoitaja ja -kouluttaja Janne Paksu, jonka omakohtaiset kokemukset Lapin luonnossa liikkumisesta ja sieltä pelastamisesta toivat kurssille kotoisan, henkilökohtaisen tunnelman:

”Muun muassa kerran on tullut pelastettua tunturin päältä eräs henkilö, joka oli ollut yksin vaeltamassa alueella ja vahingossa pistänyt reiteensä viiltohaavan. Hän oli kerännyt kamppeensa ja lähtenyt kiristysside jalassa ja rinkka selässä kävelemään kolme kilometriä tunturin huipulle; vasta siellä oli tarpeeksi kenttää, että hän sai hälytettyä puhelimellaan apua. Sieltä hänet sitten haettiin helikopterin kyytiin, ja pahoilta vammoilta säästyttiin henkilön ensiapu- ja avunhakutaitojen ansiosta.”

Kurssilla käytiin läpi luonnossa liikkumiseen liittyviä erityisiä riskitekijöitä, kuten esimerkiksi lämpö ja kylmyys, nesteytys, nyrjähdykset sekä huonot puhelin- ja verkkoyhteydet. Näihin kaikkiin on varauduttava asianmukaisella varustuksella ja ennakoinnilla: ensiapu onkin suurimillta osin suunnittelua ja valmistautumista Jannen mukaan. Siksi kurssilla harjoiteltiin muun muassa paine- ja ideaalisiteiden käyttöä, mikä voi olla hyödyksi joskus yllättäen metsässä seikkaillessa.

Yllä olevasta kuvasta näet oikein sidotun ”käpysidoksen” ideaalisiteellä tehtynä.

Turvallinen luonnossa liikkuminen on meille jokaiselle Lapin maastossa kulkijalle oleellinen asia. Sen vuoksi Visit Levin tapahtumatuottaja Satu Pesonen toivookin tälle kahden tunnin kurssille lisää osallistujia seuraavan Outdoor Festin aikaan. ”Sain idean tälle kurssille viime vappuna, kun tuli juteltua erään hotellin asiakkaan kanssa metsässä sattuneesta tapaturmasta. Silloin tajusin, että hei, tästähän pitää valaista ihmisiä enemmän”, Satu kertoo.

Satu Pesonen, Visit Levin tapahtumatuottaja, kertoo uskovansa uuteen heinäkuusesonkiin: ”Kyllä täällä tilaa riittää ja kysyntää löytyy. Viimeinen tapahtuma täällä Levillä ennen tätä kesää oli maailmancup viime marraskuussa, joten tätä on kyllä odotettu.”

Tapahtumia ja tekemistä koko perheelle

Luonnossa liikkujan ensiapukurssin lisäksi Outdoor Fest tarjoaa laajan valikoiman erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja koko perheelle joka vuosi. Talutusratsastus, ohjattu ulkotreeni ja maastopyörien vuokrausmahdollisuus ovat vain muutama esimerkki tänä vuonna järjestetyistä aktiviteeteista – pyöräilyn suosio näyttää kuitenkin kasvavan räjähdysmäisesti. Satu Pesosen mukaan tämä johtuu Levin ja Kittilän ainutlaatuisesta maastosta ja infastruktuurista. ”Eihän tällaista kohdetta löydy oikeastaan mistään muualta maailmaa. Siksi Outdoor Fest ja Bike Fest kiinnostavatkin niin monia, mikä antaa tälle alueelle uskoa vaikean vuoden jälkeen.”

Eturinteellä saatiinkin nähdä, miten innostavaa pyöräily voi olla sekä aikuisille että perheen pienimmille, kun myös lapsille annettiin ainutlaatuinen mahdollisuus kokeilla erilaisia pyöriä erilaisilla alustoilla. Etelä-Suomesta kotoisin olevat Jane Tahvanainen ja hänen tyttärensä Minttu Tolvanen (alla kuvassa) olivat vauhdista riemuissaan.

Teksti ja kuvat: Eerika Saarijärvi