10.9.2021

Agnico Eagle Finlandin alueellisen malminetsinnän tiimi pyysi Lapin maakuntamuseon arkeologia Jari-Matti Kuuselaa esittelemään, millaisia arkeologisia kohteita alueeltamme useimmiten löytyy ja miten ne voidaan tunnistaa. Vaikka muinaismuistolaki rauhoittaa automaattisesti muinaisjäännökset, ne on myös erikseen mainittu malminetsintäluvassa. Siksi on tärkeää, että osaamme tunnistaa varottavat kohteet maastossa.

Yksi kurssin tärkeimpiä anteja oli miten toimia, jos epäilee löytäneensä muinaisjäännöksen. Omin päin ei saa maata kaivella, vaikka kuinka kiinnostaisi, sillä arkeologisen tiedon kannalta on oleellista, että mahdollisesti löytyvän esineistön sijainti ja suhde toisiin esineisiin saadaan tarkkaan dokumentoitua. Samoin saattaa esineiden koristelu turmeltua tai vaikkapa mikroskooppisen pieniä kuituja tai jopa muinaista DNA:ta joutua hukkaan liian innokkaan puhdistamisen seurauksena. Löydöt kannattaa sen sijaan ilmoittaa Museovirastolle.

Kurssin aikana käytiin tietenkin myös maastossa. Tutustumiskohteina olivat muun muassa Kurjenpolven kalmisto Kittilän Pakatissa sekä useita pyyntikuoppia, tervahautoja kämpän jäänteineen ja kivikautisia asuinpaikkoja Loukisen rannoilla. Monikohan on tietämättään kävellyt muinaisen asumuksen yli? Kala- ja erämiehet satoja ja tuhansia vuosia sitten ovat suosineet hyvinkin samanlaisia tulistelupaikkoja kuin nykykulkijat.

Katso kuvia kurssilta Facebook-sivultamme!

Lisää tietoa aiheesta löytyy Arkeologisen kulttuuriperinnön oppaasta.