6.5.2022

Ensimmäiset sääkset ovat todistetusti saapuneet jo Lappiinkin! Muoniossa sijaitsevan sääksikameran välityksellä voimme reaaliajassa seurata sääksien pesintää ja elämää keväästä aina syksyyn saakka. Hankimme Muonion pesäkameran yhteistyössä Sääksisäätiön kanssa ja olemme tilanneet kameraa varten myös kuvapalvelimen, jonka avulla saamme myöhemmin varmemman yhteyden kameraan. Tämän linkin kautta pääset seuraamaan kaikkia Sääksisäätiön pesäkameroiden videoita: https://www.saaksisaatio.fi/saaksikamerat/saaksikamerakollaasi.

Sääksen uskotaan olleen pyhä lintu suomalaisille, mutta se on myös kosmopoliitti, jonka alalajeja tavataan eri puolilla maailmaa. Suomessa pesivät sääkset talvehtivat Länsi-Afrikassa.

Aiemmin sääkseä pidettiin kalastajien kilpailijana ja siitä maksettiin tapporahaa. Sääksikanta hupeni, joten sääksi rauhoitettiin ensin asetuksella ja sitten lailla. Sääksen pesä ja pesäpuu ovat myös rauhoitettuja. Sittemmin ympäristömyrkyt ovat vaikuttaneet sääksen pesintään, mutta nykyään suomalainen sääksikanta on elinvoimainen. Pitkäjänteinen suojelutyö edellyttää vuosittaista pesivän kannan seurantaa, rauhallisia pesäpaikkoja ja sopivia pesäpuita.

Osallistumme tämän upean linnun suojeluun yhtenä osana luonnon monimuotoisuuden toimenpiteitämme. Pesäkameran välityksellä on kiehtovaa seurata sääksiparin pesintää ja elämää Muonion kesässä!

Lisää sääksitietoa voit lukea Sääksisäätiön verkkosivulta osoitteessa www.saaksisaatio.fi.

Lähde: Sääksisäätiö
Kuva: Heikki Kainulainen